NXP neemt ontwikkelaar voor automotive-ethernet over

Reading time: 1 minute

Author:

NXP heeft Omniphy overgenomen, een Californische ontwikkelaar van automotive-ethernettechnologie. NXP heeft die kennis nodig voor zijn business in automotivenetwerken. Datahoeveelheden in voertuigen nemen halsoverkop toe door de opkomst van geavanceerde rij-ondersteuning en autonomie, waardoor klassieke technologieën zoals Can, Lin en Flexray niet meer voldoen. De bedrijven hebben geen financiële details rond de overname bekendgemaakt.

Automotivenetwerken zoals Can werden aanvankelijk alleen ontworpen om simpele signalen te communiceren: of de ruitenwissers aanstaan, het toerental van de motor, een raampje dat open moet. In de loop der tijd werden de datastromen echter steeds groter, bijvoorbeeld door achteruitrijcamera’s die hun beeld naar het dashboard moesten doorsturen. Om aan die eisten tegemoet te komen, zijn gaandeweg nieuwe technologieën ontworpen, zoals Flexray, dat snelheden tot tien mbps aankan. Vaak bestaan er in auto’s meerdere netwerken naast elkaar.

Toekomstige voertuigen zullen echter opnieuw een grote sprong maken in de hoeveelheden gegevens die rondgestuurd moeten worden. Ze krijgen een combinatie van radar, lidar en meerdere camera’s aan boord, en krachtige computers voor dataverwerking. Ze zullen bovendien communiceren met andere voertuigen en wegkantsystemen.

Als oplossing wordt naar ethernet gekeken, dat honderden tot zelfs duizenden mbps aankan. Daarvan moeten wel echter automotivevarianten ontwikkeld worden, want bestaande netwerkapparatuur is vanwege de afmetingen en gewicht niet geschikt voor die toepassing. Omniphy werkt aan een automotive-ethernet-implementatie die honderd mbps moet kunnen verstouwen. Met de overname van het bedrijf wil NXP aanhaken bij deze trend.