Kort nieuws

NXP neemt internet der dingen serieus

Leestijd: 2 minuten

Het lijkt erop dat NXP een nieuwe strategische groeimarkt wil gaan bespelen: het ’internet der dingen‘. De afgelopen dagen stuurde het halfgeleiderbedrijf twee aankondigingen de deur uit rond dit thema: een over stuurchipjes voor led- en spaarlampen met een eigen IP-adres en een over een softwarestack die het bedrijf later dit jaar onder een opensourcelicentie zal vrijgeven.

De internationale pers smult van de aankondiging dat ’elke lamp zijn eigen IP-adres krijgt‘ met de aangekondigde Greenchip-IC‘s van NXP, maar het is een idee dat al jaren ligt te rijpen. De gedachte achter het internet der dingen verschilt subtiel van de gebruikelijke oplossingen om apparatuur te netwerken, omdat de communicatie is gebaseerd op IP en daarmee compatibel is met het reguliere internet. Communicatie tussen apparaten blijft daardoor niet beperkt tot een lokaal gebouwnetwerk, zoals nu het geval is. In principe is elke lamp, koelkast of tv wereldwijd benaderbaar.

Voorstanders denken dat met alomtegenwoordige intelligentie veel mogelijk wordt op het gebied van efficiëntie en gebruiksgemak. Ideeën hieromtrent klinken steeds luider. Of de IP-aanpak het zal winnen, is echter nog maar de vraag. Tegenstanders wijzen erop dat een IP-stack nogal zwaar is voor kleine embedded systeempjes in vergelijking met bijvoorbeeld Zigbee. Daarnaast moet de beveiliging goed op orde zijn als alles via internet benaderbaar is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content