Kort nieuws

NXP mikt op constant luisterende sensoren

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

NXP introduceert een lijn microcontrollers specifiek voor ‘altijd aan’-sensoren, ofwel sensoren die voortdurend met laag energiegebruik zoeken naar een specifieke trigger om vervolgens volwaardig in actie te komen. Met name in mobiele toepassingen neemt de vraag hiernaar snel toe. Smartphones worden vandaag de dag bijvoorbeeld uitgerust met microcontrollers die detecteren wanneer de gebruiker loopt of fietst, of ze moeten ontwaken wanneer de eigenaar een specifiek codewoord zegt. Deze sensoren moeten in luisterstand de batterij sparen, maar voor de toepassing zelf krachtige processing aan de dag leggen.

In de LPC54100-lijn combineert NXP twee verschillende cores om aan deze eisen tegemoet te komen. Een Arm Cortex-M0+ met een verbruik van 55 µA/MHz kan de sensordata verzamelen, combineren en verzenden. Een Cortex-M4F-core die 100 µA/MHz verstookt kan rekenintensieve algoritmes loslaten op de data. Voor de luisterstand kan de controller in een energiezuinige modus gezet worden die slechts een paar µA gebruikt. Overigens heeft NXP binnen de lijn ook controllers met alleen de M4F-core voor simpelere toepassingen.

NXP heeft bij de oplossing samengewerkt met leveranciers van sensoren en middleware. Samen met Bosch Sensortec geeft de chipmaker een ontwikkelplatform uit dat bestaat uit pcb’s met negen sensoren – onder meer voor beweging en luchtdruk -, middleware van Bosch en uiteraard een NXP-microcontroller. De chips komen begin volgend jaar beschikbaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content