NXP krijgt order voor Duitse ov-chipkaart

Reading time: 1 minute

Author:

Duitsland gaat NXP‘s SmartMX-smartcard-IC‘s gebruiken voor zijn ov-chipkaart. Vanaf 2012 moeten reizigers daarmee kunnen betalen voor alle vormen van openbaar vervoer. SmartMX is onderdeel van de Mifare-familie van contactloze smartcard-IC‘s, maar bevat niet de gewraakt Mifare Classic-beveiliging die eind 2006 werd ontmanteld. Het gaat om een order van acht miljoen IC‘s, die het bedrijf Cardaq in gepersonaliseerde kaarten zal verwerken.

NXP gaat acht miljoen SmartMX-IC‘s leveren aan Duitsland voor gebruik in smartcards om te betalen in het openbaar vervoer.

Het Duitse ministerie van Transport heeft voor zijn versie van een universele ov-chipkaart een standaard opgesteld waaraan alle implementaties moeten voldoen, de VDV-Kernapplikations-standaard. Naast smartcards kan zijn ook implementaties in magnetische kaarten en mobiele telefoons mogelijk. Op het moment lopen er al verschillende projecten met e-ticketing, waaronder een in Nordrhein-Westfalen.

VDV-Kernapplikations gaat onder meer uit van openbare-sleutelbeveiliging met RSA. SmartMX bevat coprocessoren voor verschillende cryptografiealgoritmes, waaronder RSA en symmetrische versleutelmethodes als AES, Des en ECC. De IC‘s zijn microcontrollergebaseerd en daardoor vrij te programmeren.