NXP koopt chipdivisie van gsm-specialist

Reading time: 1 minute

Author:

NXP telt ruim 220 miljoen euro neer voor de Aerofone-productlijn van Silicon Laboratories (SL). De Eindhovenaren betalen nog eens 50 miljoen euro als de overname aan vooraf afgesproken resultaten voldoet. Het gaat om draadloze technologie zoals CMos-ontvangers en monolithische systeemchips voor zaktelefoontjes. SL draaide vorig jaar een omzet van 136 miljoen euro.

De overname maakt duidelijk dat NXP (en voorheen Philips Semiconductors) er niet snel genoeg in is geslaagd om een eigen CMos-proces voor RF-schakelingen te ontwikkelen. Topman Frans van Houten heeft duidelijk gemaakt dat zijn bedrijf de Aerofone-technologie snel in zijn eigen éénchipoplossingen voor zaktelefoons zal kunnen integreren. ’Tegen de zomer kunnen we chips voor gsm- of GPRS-telefoons de deur uit gaan doen. Daarna volgen Edge en 3G‘, aldus Van Houten. ’We realiseerden ons dat de technologie van SL geavanceerder en bovendien complementair aan de onze was. Met een overname konden we dus sneller onze doelstellingen bereiken. Ik heb altijd gezegd dat we een leidende positie op dit gebied ambiëren.‘

Het Texaanse SL wil zich meer op mixed signal gaan toeleggen, waar hogere marges zijn te halen. CEO Necip Sayines: ’Onze aandeelhouders profiteren met deze deal van het technologisch leiderschap dat we hebben opgebouwd. Nu is de tijd aangebroken om de kennis door te geven. NXP kan er het onderste mee uit de kan halen.‘ Er werken 160 man bij SL, verspreid over Amerika, China, Frankrijk en India. Dit is de eerste grote overname van NXP sinds het zich van Philips losmaakte.