Achtergrond

NXP klaar voor doorbraak NFC-mobieltjes

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

NXP presenteerde onlangs zijn eerste geïntegreerde controller voor de tweede generatie Near Field Communication (NFC). Het IC, specifiek toegesneden op gebruik in mobiele telefoons, moet het kloppende hart vormen van het complete palet aan NFC-toepassingen: digitale portemonnees, toegangscontrole, uitlezen van informatielabels, initiëren van Bluetooth-links, noem maar op. De chip is zowel geschikt voor high-end als low-end mobieltjes en voor andere draagbare apparatuur.

Voor toegangspassen en betaalkaarten is contactloze technologie al wijdverspreid. Mobieltjesmakers en operators zouden maar wat graag zien dat hun producten deze betaalkaarten vervangen, maar tot nu toe wil het nog niet zo opschieten met NFC op de mobiele telefoons, ondanks een groot aantal proeven voor e-ticketing en betaalmethodes. ’Voor mobiele toepassingen was het standaardisatiegesprek een van belangrijkste redenen dat het nog niet wijdverspreid is‘, vertelt Charles Dachs, hoofd van NFC-productmanagement bij NXP.

Begin vorig jaar nam het European Telecommunications Standards Institute (Etsi) echter een standaard aan voor de hostcontrollerinterface, die bepaalt hoe het IC met de Sim-kaart en naar buiten toe moet communiceren. Volgens deze specificatie is er een directe verbinding tussen de NFC-controller en het persoonlijke telefoonkaartje via het Single Wire Protocol (SWP). Daardoor kan de NFC-chip direct beveiligde applicaties draaien vanaf de Sim-kaart. Dit vormt het toegangskaartje voor mobiele operators tot het NFC-speelveld. En die vormen op hun beurt weer de spil in verbindingsgebaseerde toepassingen, zoals telebankieren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content