NXP in zee met Australiërs voor draadloze voertuigcommunicatie

Reading time: 1 minute

Author:

NXP gaat een intieme samenwerking aan met het Australische Cohda Wireless voor draadloze voertuigcommunicatie via de 802.11p-standaard. De Nederlanders investeren een onbekend bedrag en krijgen daarvoor een exclusieve licentie op de technologie en chipsets, terwijl de Australiërs NXP als voorkeurspartij behandelen voor zijn referentieontwerpen. De twee partijen onthulden vorig jaar al een gezamenlijke technologiedemonstrator.

De technologie draait om communicatie tussen voertuigen onderling (car-to-car, C2C) en met systemen langs de wegkant (car-to-infrastructure, C2I), over afstanden tot enkele honderden meters. De inzet is om het verkeer met dergelijke technologie veiliger en zuiniger te maken. De IEEE 802.11p-standaard (Wave) is specifiek ontworpen voor dit scenario. In de samenwerking combineert NXP zijn SDR-zendontvanger met Cohda‘s radio en algoritmes. Volgens NXP verbetert de Australische toevoeging de betrouwbaarheid van de verbinding enorm in lastige omstandigheden, bijvoorbeeld tussen hoge gebouwen, rond hoeken en bij hoge snelheden.

Naast NXP heeft ook netwerkgigant Cisco een investering gedaan in Cohda. De drie bedrijven willen met hun gezamenlijke expertise optrekken richting automotive OEM‘s, toeleveranciers, bedrijven en consumenten.