Technieuws

NXP in miljoenenproject voor diagnose pneumokokken

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, NXP, de Radboud Universiteit en Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wur) gaan samen een pneumokokkentest ontwikkelen gebaseerd op de biochip van de halfgeleiderfabrikant. Hiervoor krijgen ze 8,5 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking (de Fes-gelden). Pneumokokken, een klasse bacteriën, kunnen verschillende ernstige ziektes veroorzaken. De partners willen een test ontwikkelen die een pneumokokkeninfectie binnen minuten aan de rand van het bed kan opsporen. Nu is er een laboratoriumtest nodig, waarmee kostbare tijd verloren kan gaan.

Het project borduurt voort op het biochipplatform waar NXP al geruime tijd aan sleutelt. Deze detector voor biomoleculen bestaat simpel gezegd uit een half afgemaakte chip, gefabriceerd met conventionele lithografie. De chip is bezaaid met koperen via‘s. Daarover wordt een elektrisch isolerende monolaag gelegd, en daarop wordt direct het monster aangebracht. Het koper, de monolaag en de monstervloeistof vormen samen een condensator met bekende waarden. De truc is nu om in de monolaag biomoleculen te verankeren die binden aan wat moet worden opgespoord. Door het binden veranderen de eigenschappen van de condensator, wat te meten is. Doordat de meting direct op de chip wordt uitgevoerd, is een nauwe integratie mogelijk met circuits voor dataverwerking. Het idee is om zo een ’DSP voor biomoleculen‘ te maken.

Wur is penvoerder van het project. NXP neemt de chiptechnologie en dataverwerking voor zijn rekening. De Radboud Universiteit, het Koninklijk Instituut voor de Tropen en Wur-onderdeel Plant Research International kijken naar biomerkers die de aanwezigheid van pneumokokken kunnen verraden. De Wageningse Organische Chemie-groep verzorgt de monolaag.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content