Kort nieuws

NXP hapt naar adem

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Tegelijk met de bekendmaking van de vierdekwartaal- en jaarcijfers doet NXP zijn obligatiehouders een voorstel hun papieren in te wisselen. De chipmaker biedt 22 cent voor elke geïnvesteerde dollar, in ruil voor een hogere rente, een betere positie bij een eventueel faillissement en bovenal een grotere kans dat de investering überhaupt nog iets oplevert. Met de actie, die wel wordt omschreven als ’investeerders het mes op de keel zetten‘, probeert NXP zich gedeeltelijk te ontdoen van de schuldenlast die als een molensteen om zijn nek hangt.

Eén blik op de cijfers is genoeg om de noodzaak van het voorstel te doen inzien. De Eindhovenaren leden in 2008 een verlies van 3,6 miljard dollar, tegenover 650 miljoen dollar het jaar ervoor. Niet al het verlies is operationeel, omdat er ook reorganisatiekosten en afschrijvingen op bezittingen in zijn verwerkt. De omzet daalde jaar op jaar van 6,32 naar 5,44 miljard dollar.

Het laatste kwartaal van vorig jaar was goed voor een omzet van 979 miljoen dollar, 25,6 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder en 21,9 procent minder dan het derde kwart. Het is overigens moeilijk te interpreteren hoe de verkoop van NXP‘s aandeel in ST-NXP Wireless (nu ST-Ericsson) de resultaten van K4 beïnvloedt. De book-to-billratio zakte in de laatste drie maanden van 1 naar 0,71. De fabrieken draaiden op slechts iets meer dan halve kracht. Het enige lichtpuntje is de 1,8 miljard dollar in kas aan het einde van 2008. Een deel daarvan is overigens recent opgenomen uit een kredietfaciliteit.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content