Tools&Toys

NXP giet verbruiksprofiel van nieuwe microcontrollers in software

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

NXP onthult een tweetal nieuwe Arm Cortex-gebaseerde microcontrollerlijnen met een laag actief verbruik, de LPC1100L en LPC1300L. De microcontrollers combineren een ontwerp dat lekstroom verlaagt met NXP‘s power-efficiënte bibliotheken en beschikken daarnaast over verbruiksprofielen die via een Api zijn aan te sturen. Een aantal kant-en-klare templates wordt hiervoor meegeleverd. NXP denkt dat de MCU‘s geschikt zijn voor toepassingen als verlichtingsaansturing, digitale stroomconversie en -beheer en batterijgevoede consumentenelektronica.

De LPC1100L is gebaseerd op de Cortex M0-architectuur en bereikt een actief verbruik van 130 μA/MHz bij een snelheid van maximaal 50 MHz. De LPC1300L is de krachtigere variant met een Cortex M3-core en snelheden tot 72 MHz. De microcontrollers zijn pin- en peripheral-compatibel met elkaar. Ze worden gevoed door een spanning van 1,8 tot 3,6 volt.

De Api-gestuurde verbruiksprofielen vormen een alternatief voor de standaard low-power-modes in microcontrollers, met het bijkomende voordeel dat ze veel nauwkeuriger op maat te snijden zijn. Programmeurs hoeven hiermee niet langer via registerinstellingen het verbruik te regelen. De Coremark-benchmark laat een prestatietoename van 35 procent zien ten opzichte van normaal gebruik met de CPU Performance-configuratie. Aan de andere kant toont Coremark een besparing van twintig tot dertig procent als wordt gekozen voor een laagverbruiksmodus.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content