NXP geeft Gemalto licentie voor Mifare in simkaart

Reading time: 2 minutes

Author:

Gemalto neemt een licentie bij NXP om simkaarten te produceren die via een NFC-communicatiemodule in een mobiele telefoon Mifare-applicaties kunnen uitvoeren. Daarmee zouden zaken als toegangscontrole, tickets voor het openbaar vervoer of contactloze betalingen via een mobiele operator kunnen lopen. Gemalto is de wereldwijde marktleider in simkaarten.

Nu leven NFC-toepassingen – al dan niet in de vorm van Mifare – vooral nog op losse kaarten met dedicated IC‘s. Al geruime tijd wordt er echter gewerkt aan het inbouwen van NFC in mobieltjes. Deze functionaliteit moet programmeerbaar zijn via software.

Een NFC-applicatie wordt aangestuurd vanuit een beveiligd gedeelte op de chip, het secure element (SE). Op een kaart is dit SE geïntegreerd met de rest van het IC. In het mobiele-telefoonscenario zijn er verschillende mogelijkheden waar een SE zich kan bevinden: ingebouwd in de telefoon (onder controle van de telefoonmaker), op een geheugenkaartje of op een simkaart (onder controle van de operator). Het SE communiceert vervolgens met een ingebouwde NFC-controller in het mobieltje, die de daadwerkelijke communicatie verzorgt.

Tot nog toe zijn er nog maar weinig telefoons met NFC op de markt. Verschillende tekenen wijzen erop dat de adoptie hiervan binnenkort van de grond komt. ’We zien dat daar nu een aantal dingen aan het veranderen is; er is een enorme tractie vanuit de telefoonmakers‘, zegt Alexander Rensink, bij NXP verantwoordelijk voor de strategie en marketing van NFC en Mifare. ’Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers hebben we bekendgemaakt dat we tot nu toe een miljoen NFC-controllers hebben verkocht. Dat komt vooral door de smartphones, die zijn echt een game changer. Het scherm is veel beter dan de drie regels tekst bij feature phones. En je kunt applicaties installeren die NFC gebruiken of je kunt door een NFC tag aan te raken automatisch een website op de smartphone openen.‘ De grote namen in smartphones flirten ondertussen allemaal met NFC.

De licentiedeal geeft Gemalto het recht simkaarten aan te bieden die Mifare-toepassingen kunnen uitvoeren. De overeenkomst omvat zowel Desfire als Mifare Plus. Deze varianten zijn gebaseerd op open cryptografiestandaarden zoals AES en Des en beschikken over een microcontroller die applicaties kan uitvoeren. Mifare Plus kan zich bovendien voordoen als Mifare Classic, waar het grootste deel van de Mifare-toepassingen op gebaseerd is, zoals de ov-chipkaart.