NXP en partners demonstreren auto die zelf hulpdiensten belt

Reading time: 2 minutes

Author:

NXP, IBM, BMW en nog een aantal andere partijen zijn gestart met een demonstratieproject voor Ecall, het beoogde systeem waarbij auto‘s in het geval van een ongeluk zelf de hulpdiensten inschakelen. Drie auto‘s zullen gedurende twee weken door Europa toeren en van tijd tot tijd proeftelefoontjes plegen. Dat moet aantonen dat de technologie Europabreed werkt.

De Europese Commissie werkt al geruime tijd aan het invoeren van Ecall. Als het aan de EC ligt, krijgen alle nieuwe auto‘s standaard een module ingebouwd met onder meer gps, een modem voor mobiele netwerken en accelerometers. Als de Ecall-module een ongeluk detecteert – bijvoorbeeld omdat de airbag geactiveerd wordt – of na handmatige inschakeling, geeft de module via het mobiele netwerk onder meer de locatie en het aantal inzittenden door naar de lokale autoriteiten. Daarbij is een groot aantal partijen betrokken: naast de autofabrikanten en de leveranciers van het Ecall-systeem moeten in elke deelstaat de mobiele operators en de alarmcentrales meewerken.

Vanuit Madrid, Athene en Helsinki rijden nu drie auto‘s naar Brussel, waar over twee weken het Esafety Forum sluit. NXP heeft de voertuigen voorzien van een prototype Ecall-kastje met zijn Atop-systeemchip. Dat zendt op geregelde tijden testberichten uit naar servers van IBM via sms of mobiel internet. Die sturen het bericht door naar Allianz Ortungsservices (AOS), een partij die het bericht analyseert en uiteindelijk de hulpdiensten waarschuwt. Het project moet aantonen dat het systeem op het moment al werkt in alle Europese landen en compatibel is met de standaarden van de EC.