Technieuws

NXP dimt led als gloeilamp

Leestijd: 1 minuut

Op de Ces in Las Vegas demonstreert NXP een oplossing waarmee ledlampen de lichtkarakteristieken van gloeilampen veel beter kunnen benaderen bij het dimmen, en waarmee bovendien systeemkosten lager uitvallen. De oplossing voor dit taaie probleem bestaat volgens de halfgeleidermaker uit drie delen.

Allereerst combineert NXP een witte led, die een ’koude‘ kleur uitstraalt, met een geel lampje. Dit is een goedkope aanpak die, althans voor de kleuren die het menselijk oog kan zien, het profiel van een thermische emitter zoals een gloeilamp goed volgt. Als tweede is daarin een compensatie verwerkt van hoe het menselijke oog werkt.

Het derde deel is een innovatieve manier om de (fysieke) temperatuur te meten. De lichtkarakteristieken van ledjes veranderen sterk onder invloed van de temperatuur. Doordat ledlampen een grote hoeveelheid warmte op een klein oppervlak creëren, die bij het dimmen bovendien verandert, moet de verlichting hier rekening mee houden. High-end ledlampen kunnen hiervoor uitgerust worden met temperatuursensoren en een controllertje. Dit drijft de kosten echter op. NXP lost dit op met een ’sensorloze‘ oplossing die de temperatuur schat aan de hand van de stroom in de draadjes naar de led. Dit betekent dat de oplossing met minder componenten toe kan en eenvoudiger te fabriceren is. Bovendien is de meting nauwkeuriger (binnen één graad Celsius) en sneller (binnen twintig microseconden).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content