NXP demonstreert temperatuurlogger voor medicijnen

Reading time: 1 minute

Author:

Samen met het Finse Enfucell demonstreert NXP een wegwerpsensor om de temperatuur van farmaceutische producten in de koudeketen te monitoren. De temperatuur wordt met een nauwkeurigheid van 0,3 graden Celsius bijgehouden over een periode tot twee jaar, en de resultaten kunnen via nfc worden uitgelezen, bijvoorbeeld met een smartphone.

Volgens NXP combineert de sensor de goede eigenschappen van de nu beschikbare volgmethoden. De huidige elektronische loggers kunnen vanwege hun omvang en kosten alleen op palletniveau gebruikt worden, niet voor individuele producten. Daardoor kan het product ook niet tot het eindgebruik worden gevolgd. Chemische sensoren, die bijvoorbeeld verkleuren bij een te hoge temperatuur, kunnen door hun afmetingen en kosten wel gebruikt worden voor het volgen van individuele producten; vaak zijn het stickers die samen met de verpakking in de prullenbak verdwijnen. Maar chemische sensoren laten weer alleen zien of er een uitschieter is geweest, niet waar dat in de keten gebeurde en wat de gevolgen hiervan zijn.

De Nederlands/Finse sensor biedt wel een gedetailleerd beeld van het temperatuurverloop over tijd, maar is tegelijkertijd klein genoeg om met individuele producten verpakt te worden en goedkoop genoeg om na gebruik weg te gooien – althans voor farmaceutische producten. De oplossing is gebaseerd op een nieuw ic van NXP speciaal bedoeld voor temperatuurmonitoring. Deze NHS3100 is een enkelchipoplossing die temperatuursensor, Cortex-M0+-microcontroller, geheugen, tijdreferentie en nfc-interface integreert. Om tot een volwaardige sensor te komen, wordt het ic op een folie samengebracht met een geprinte batterij van Enfucell en een nfc-antenne.