NXP-chip in Franse gezondheidszorg

Reading time: 1 minute

Author:

Franse gezondheidszorgorganisaties hebben de chipkaarttechnologie van NXP gekozen voor hun nieuwe ’medische‘ paspoort. Bezitters kunnen de Sesam-Vitale2 gebruiken om elektronisch facturen te tekenen en toegang tot dossiers te regelen.

De Sesam-Vitale2 heeft een SmartMX-chip. Dat is een microcontroller met een EEProm-geheugen tot 72 kbyte. De slimme chips hebben sensoren die frequentie, invallend licht, spanning en temperatuur in de gaten houden om geknoei te voorkomen. Ook is de informatie op de kaart hardwarematig versleuteld om de privacygevoelige gegevens te beschermen.

De Franse gezondheidszorg nam de eerste generatie van het medisch paspoort, de Sesam-Vitale, in gebruik in 1998. Die smartcard is eveneens uitgerust met NXP-chips, maar heeft een te klein geheugen om nog aan alle eisen te kunnen voldoen. Een ander gemis is het ontbreken van foto-identificatie.

Hoewel de veiligheid van smartcards wel eens ter discussie staat, zegt NXP daar niet bezorgd over te zijn. ’De Sesam-Vitale2 laat zien hoe smartcardtechnologie het leven van mensen gemakkelijk maakt en tegelijk hun recht op privacy beschermt‘, aldus Christophe Duverne, algemeen directeur van de NXP-afdeling Identificatie.