Kort nieuws

NXP blijft leunen op goed gevulde kas

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

NXP heeft het eerste kwartaal een omzet gedraaid van 673 miljoen dollar, minder dan de helft dan dezelfde periode vorig jaar, toen 1519 miljoen dollar in de boeken kon worden geschreven. Ook vergeleken met de 979 miljoen in het laatste kwartaal van 2008 zijn de resultaten mager. De aangepaste Ebita van 71 miljoen moest met rode cijfers worden geschreven, vergeleken met 183 miljoen ’winst‘ in het eerste en 41 miljoen in het laatste kwartaal van 2008.

Dankzij een met 1706 miljoen euro gevulde kas kunnen de Eindhovenaren het nog wel even uitzingen. Zij vingen het kwartaal aan met 1796 miljoen euro. Het kasverschil is echter geflatteerd door een eenmalige creditering van 92 miljoen dollar die NXP nog tegoed had van de verkoop van de Wireless-divisie en een opname van 200 miljoen dollar uit de kredietfaciliteiten. Het saneringsplan, dat nog door Frans van Houten geïnitieerde is, valt 100 miljoen dollar goedkoper uit. De reorganisatie kost 700 miljoen dollar en moet resulteren in een jaarlijkse kostenbesparing van 550 miljoen.

NXP ziet een lichtpuntje in de book-to-bill-verhouding, die het afgelopen kwartaal opklom van 0,78 naar 1,18. Daarmee moet het mogelijk zijn om het komende kwartaal 10 tot 25 procent meer omzet te realiseren, zegt NXP. Die opleving zal echter slechts tijdelijk van aard zijn. Volgens de Eindhovenaren gaat het niet om een structurele verbetering van de halfgeleidermarkt, maar om een tijdelijke herbevoorrading.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content