‘NXP bereidt beursgang voor’


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

NXP heeft een aantal zakenbanken in de arm genomen om een aandelenemissie te begeleiden. De beursgang zou ten minste een miljard dollar moeten opleveren. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ’goed ingevoerde‘ bronnen die hun identiteit niet wilden prijsgeven. NXP en de twee grootste eigenaren KKR en Philips hebben tot nu toe geen commentaar gegeven.

Bij afsplitsing van Philips werd NXP gewaardeerd op 8,3 miljard euro, waarvan 4,5 miljard gefinancierd met een lening op naam van NXP. De schuld was begin 2009 opgelopen tot 6,4 miljard dollar (de Eindhovenaren zijn in 2008 begonnen hun financiën in dollars uit te drukken), maar obligatiedeals brachten dit vorig jaar terug tot 5,1 miljard dollar. De opbrengsten van de beursgang zouden volledig gebruikt gaan worden voor schuldreductie. NXP draaide in 2009 een omzet van 3,8 miljard dollar.

Philips zou willen vasthouden aan zijn huidige aandeel van 20 procent. Daarmee is een volledige verkoop niet aan de orde.