Academica

NWO strooit met miljoenen

Leestijd: 2 minuten

Eind 2007 heeft het NWO weer tientallen subsidies toegekend in het kader van de Veni-, Vici-, Casimir- en Rubicon-programma‘s. Deze zijn bedoeld voor respectievelijk pas gepromoveerde onderzoekers, gevestigde wetenschappers, uitwisseling tussen academia en bedrijfsleven en voor onderzoek in het buitenland.

Voor het Vici-programma moest de beoordelingscommissie kiezen uit 221 voorstellen. Daarvan besloot zij er uiteindelijk dertig te honoreren. Met maximaal 1,25 miljoen euro mogen de gelukkigen binnen vijf jaar een eigen onderzoeksgroep op poten zetten. De subsidie dekt 70 procent van het researchbudget. In totaal keert de NWO 37,5 miljoen euro uit voor dit programma. Onder de gelukkigen is Anton Darhuber van de TU Eindhoven. Hij gaat zich richten op het transport van vloeistoffen in microfluidicatoepassingen. Theo Gevers van de UvA gaat onderzoek doen naar computervisie voor het herkennen van videobeelden. Albert Schenning van de TUE wil nieuwe diodes ontwikkelen met behulp van organische halfgeleiders. En Lieven Vandersypen van de TU Delft en het Fom gaat een groep opstarten rondom het rekenen met verstrengelde elektronenspins.

Bij het Veni-programma, bedoeld voor aanstormend wetenschappelijk talent, vielen 89 pas gepromoveerde academici in de prijzen. Zij kunnen rekenen op een subsidie van maximaal 208 duizend euro over drie jaar, ook weer 70 procent van het totale onderzoeksbudget. De NWO ontving 530 onderzoeksvoorstellen voor dit programma. In totaal keert de financierder 19 miljoen euro uit. Onder meer Johan Hoefnagels van de TUE kreeg een subsidie voor onderzoek naar rekbare elektronica en Lucia Nicola van de TU Delft gaat zich richten op nano-imprinting. Verder zijn met name biomedisch getinte onderzoeksvoorstellen gehonoreerd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content