Kort nieuws

NWO keert 14 miljoen uit aan Top-Go-subsidies

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Negentien onderzoeksprojecten ontvangen samen veertien miljoen euro uit het Top-Go-subsidiepotje van NWO. Elk programma krijgt maximaal 750 duizend euro uitgekeerd. De Top-Go-ronde is een pilot van de NWO-gebieden aard- en levenswetenschappen, chemische wetenschappen en exacte wetenschappen in samenwerking met ZonMW, een financier op het gebied van gezondheidsonderzoek. De nadruk lag op grensoverstijgend onderzoek. Van de negentien winnaars sluiten er twee aan bij de hightechindustrie.

Sem Borst en Johan van Leeuwaarden van de TU Eindhoven hebben 750 duizend euro gekregen voor hun project ’Stochastic behavior of wireless networks: random access and user mobility‘. Draadloze netwerken zullen in de toekomst als communicatieplatform dienen voor allerlei informatievoorzieningen, regelfuncties en sensoren. De individuele zenders in deze netwerken moeten – bij gebrek aan een centrale infrastructuur – autonoom opereren en gedistribueerd de transmissies in goede banen leiden. Ook kan de mobiliteit van gebruikers worden benut om via zogenaamde opportunistische algoritmes de netwerkcapaciteit te vergroten. Dit onderzoek richt zich op de optimalisatie van gedistribueerde algoritmes en uitbuiting van gebruikersmobiliteit.

Paul Klint, Tijs van der Storm en Jürgen Vinju van het CWI ontvangen subsidie voor hun onderzoek ’Domeinspecifieke talen: een grote toekomst voor kleine programma‘s‘. Software wordt steeds groter: het is geen uitzondering dat de broncode uit tientallen of zelfs honderden miljoenen regels bestaat. Dit CWI-onderzoek richt zich op methodes om software juist kleiner te maken, wat leidt tot hogere productiviteit en hogere kwaliteit. Domeinspecifieke talen vormen hierbij de sleutel. Door bestaande software te onderzoeken, willen de wetenschappers een domeinspecifieke taal afleiden waarmee programmeurs veel efficiënter – namelijk tien tot vijftig maal sneller – software in hetzelfde domein kunnen maken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content