Kort nieuws

‘Nuon wil af van zonnecelfabriek Helianthos’

Leestijd: 1 minuut

Energiebedrijf Nuon is bezig Helianthos te verkopen aan een Chinees bedrijf. Mocht de koper afhaken, dan dreigt sluiting voor de proeffabriek gebouwd om de productie van amorf silicium dunnefilmzonnecellen onder de knie te krijgen. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die de Volkskrant in handen heeft gekregen. In een prompt uitgezonden persbericht zegt Nuon slechts de eerder dit jaar ingezette zoektocht naar een partner-investeerder nog niet te hebben afgerond. Er zijn honderden miljoenen euro‘s nodig om fabrieken met commerciële productiecapaciteit op te starten.

Het voornemen zou samenhangen met een omvangrijke bezuinigingsoperatie bij Nuon-eigenaar Vattenfall. Het Zweedse bedrijf trok vorig jaar de aandeelhouders van Nuon, met name een drietal provincies, over de streep met garanties dat de strategie ten aanzien van duurzaamheid zou worden voortgezet. Nu lijkt Helianthos echter toch aan de kant te worden gezet, omdat het geen corebusiness is. Vattenfall zou vooral willen inzetten op kernenergie.

Helianthos startte in 1997 als een samenwerkingsverband van TNO, de drie technische universiteiten, Akzo Nobel en Shell. De twee industriële partners hebben het project inmiddels de rug toegekeerd. Nuon heeft in 2006 hun rol overgenomen. De proeffabriek van Helianthos opende vorig jaar zijn deuren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content