Nucletron in Zweedse handen (update)


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Het Zweedse medisch-technologische bedrijf Elekta telt 365 miljoen euro in contanten neer voor Nucletron. De twee bedrijven willen hun complementaire technologieën voor bestraling van tumoren samen gaan aanbieden. Daarbij profiteren ze van elkaars klantenbestanden: Nucletron heeft rond de duizend klanten, Elekta rond de vijfduizend. Nucletron denkt met de overname zijn groeistrategie verder vorm te kunnen geven. Het hoofdkantoor en de ontwikkeling blijven in Veenendaal. ’We worden een aparte businessgroep binnen Elekta. We verwachten niet dat er een verandering zal zijn in hoe we business doen‘, aldus Nucletron-CEO Jos Lamers.

Nucletron is wereldmarktleider in brachytherapie, een vorm van behandeling voor kanker waarbij een radioactieve bron tijdelijk of permanent in de tumor wordt gebracht. Het gezwel wordt daardoor lokaal en van binnenuit bestraald. De schadelijke straling treft zo minder van het omliggende gezonde weefsel, waardoor de bijwerkingen kleiner zijn. Elekta is juist sterk in uitwendige bestraling. ’Wij zijn marktleider in inwendige bestraling, zij zijn de nummer twee in uitwendige bestraling. Samen willen we de grootste worden in bestralingstherapie‘, vertelt Lamers. De twee behandelmethodes worden op verschillende tijdstippen tijdens een behandeltraject ingezet.

Door de behandelingsplanning te integreren in één pakket denken de bedrijven betere resultaten te kunnen bereiken en een aantrekkelijker aanbod te hebben voor de specialist. ’Daarbij gaat het niet alleen om de mogelijkheid om beide te gebruiken, maar ook om beter te begrijpen wat de effecten zijn‘, zegt Lamers. Hij denkt dat er nog wel het nodige moet gebeuren om de technologieën op elkaar te laten aansluiten.

Nucletron liet in 2010 een omzetstijging zien van 14 procent naar 128 miljoen euro, met een nettowinst van 10,5 miljoen. Het bedrijf is sinds 2007 in handen van investeerders Alpinvest en Advent en het management, nadat zij toenmalig eigenaar Delft Instruments hadden uitgekocht. De investeerders hebben het bedrijf nu geveild. Volgens Lamers lopen er al lange tijd samenwerkingen tussen Elekta en Nucletron. ’De bedrijven passen goed bij elkaar. We investeren allebei veel in R&D en hebben vergelijkbare culturen.‘ Na de overname krijgt Elekta alle aandelen in handen.