Kort nieuws

Nu bewezen: quantumdots stralen geabsorbeerd licht bijna volledig weer uit

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Quantumdots kunnen in optisch opzicht wedijveren met monokristallijn materiaal. Dat hebben onderzoekers van onder meer Berkeley University en de TU Eindhoven aangetoond met behulp van een nieuw ontwikkelde meetmethode. De uitkomst betekent dat quantumdots duurdere materialen in bijvoorbeeld camerasensoren of medische beeldapparatuur kunnen gaan vervangen.

De onderzoekers hebben vooral gekeken naar de luminescentie-efficiëntie van quantumdots: de mate waarin ze licht dat ze hebben opgenomen, weer uitstralen. Dit is een belangrijke indicatie voor de kwaliteit van halfgeleiders. ‘Deze nanokristallen zijn zo efficiënt dat je met de oude meetmethodes niet kon meten hoe goed ze zijn’, zegt nanowetenschapper Paul Alivisatos van Berkeley. Door de restwarmte van aangeslagen quantumdots te meten, konden de onderzoekers vaststellen dat de deeltjes in groepjes gemiddeld 99,6 procent van het licht dat ze hebben opgenomen weer uitstralen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content