Kort nieuws

NSpyre en Fontys volgen bijen met RFID

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

NSpyre heeft samen met Fontys een systeem ontwikkeld dat via RFID-technologie de gezondheid van bijenvolken monitort. Het systeem is op kleine schaal getest en zal nu in daadwerkelijke bijenkasten worden ingezet. Met de nodige mediagevoeligheid heeft het bedrijf aangekondigd dat het daarvoor ’vijftigduizend IT‘ers heeft overgenomen‘ (vijf bijenvolken). Op de Floriade in 2012 wil het een demonstratie van het systeem neerzetten.

Bijen hebben een belangrijke economische functie omdat ze verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van gewassen, met name fruit. Bijenvolken verdwijnen soms echter in hun geheel door onbekende oorzaken. De laatste jaren neemt dit verschijnsel toe. ’Er zijn nauwelijks meetinstrumenten voor de gezondheid van bijenvolken. Met name onderzoeksinstituten hebben daar behoefte aan‘, vertelt Egbert Touw van NSpyre. ’Je wilt weten onder welke invloeden ze afwijkend gedrag gaan vertonen of verdwijnen. Dan kun je het misschien voorkomen met antibiotica of door de kast te verplaatsen.‘

Voor het monitoren van een populatie krijgen enkele tientallen bijen uit de kolonie een klein RFID-labeltje. Een RFID-lezer bij de ingang van de kast registreert het elke keer als een van deze bijen naar binnen of naar buiten gaat. Zo is het gedrag van deze individuen te karakteriseren, en dat kan vervolgens worden geëxtrapoleerd naar de hele kolonie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content