Technieuws

NSA verklaart Integrity-178B als eerste superveilig

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Als eerste besturingssysteem voldoet het Integrity-178B-RTos van Green Hills Software aan Evaluation Assurance Level (EAL) 6+ voor hoge robuustheid. Dat heeft het Amerikaanse National Information Assurance Partnership (Niap), een orgaan gelieerd aan de National Security Agency (NSA), bepaald. Een besturingssysteem dat voldoet aan EAL 6+ beschermt vertrouwelijke en andere waardevolle informatie tegen grondige vijandige aanvallen. Andere OS‘en komen niet verder dan bescherming tegen onopzettelijke en terloopse pogingen om de systeembeveiliging te kraken. Green Hills-CEO Dan O‘Dowd noemt de certificatie een mijlpaal in de beveiligingswereld. ’Integrity is de enige oplossing die de kritische infrastructuren van deze wereld kan beschermen. Het houdt privé-informatie privé en dwarsboomt zelfs de meest vasthoudende cybercriminelen.‘

Het Niap heeft Integrity-178B gecertificeerd volgens het Separation Kernel Protection Profile (SKPP) van de Amerikaanse overheid. Het stempel voor hoge robuustheid van deze standaard verlangt dat een besturingssysteem beveiligingsservices en -mechanismes biedt voor strenge bescherming en voor rigoureuze tegenmaatregelen. Daarnaast vereist het SKPP het gebruik van formele methodes om het beveiligingsbeleid wiskundig te verifiëren, formele specificaties, een formele overeenkomst tussen ontwerp en implementatie, complete testdekking van alle functionele requirements en penetratietests door de NSA, die volledige toegang heeft tot de broncode.

Eerder ontving het Integrity-RTos al de stempels RTCA DO-178B Level A en Eurocae ED-12B voor vluchtkritische software van de Amerikaanse Federal Avation Administration respectievelijk de European Aviation Safety Agency, FDA Class III voor levenskritische medische systemen van de Food and Drug Administration en IEC 61508 Sil3 voor industriële controle van de Tüv. Het RTos is bijvoorbeeld te vinden in de Boeing 787 Dreamliner, de Boeing B-1B-bommenwerper en de Lockheed Martin C-130J, F-16, F-22 en F-35 Joint Strike Fighter. Daarnaast zit het in automotivetoepassingen, industriële besturingen, medische systemen, militaire computers, mobiele apparaten, netwerkrouters en andere telecomapplicaties.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content