Your cart is currently empty!
Noord-Nederlandse hartmonitor minder belastend voor patiënt
Vijf Noord-Nederlandse bedrijven, de Hanzehogeschool, het UMCG en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij zijn met een project gestart om het monitoren van chronische hart- en longaandoeningen minder belastend te maken voor patiënten. Een niet-invasieve sensor, die als band om de borstkas gedragen kan worden, moet hartslag, ademhaling en activiteit in de gaten houden. Daardoor kan de patiënt hem tijdens zijn dagelijkse bezigheden dragen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), waarin de provincies Drenthe, Friesland en Groningen vertegenwoordigd zijn, stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor dit project Wenkebach (naar een invloedrijke cardioloog die begin twintigste eeuw aan de RUG verbonden was).
Nu worden deze patiënten vaak in het ziekenhuis gehouden uit voorzorg, of ze krijgen ingewikkelde monitoringsapparatuur mee naar huis. Het hart van patiëntvriendelijke monitoringsysteem is een elektronicakastje dat de data van de sensoren verzamelt. In de band zelf zijn ECG-elektroden verwerkt, die zonder elektrisch geleidende gel op de huid aangebracht kunnen worden. Daarnaast houdt het systeem de omvang van de borstkas in de gaten voor de ademhaling en meet het de activiteit van de patiënt via versnellingsmeter. Ook zijn er mogelijkheden om draadloos met bestaande apparatuur zoals bloeddrukmeters te communiceren.
De band moet comfortabel genoeg worden om een week lang te kunnen dragen. Tegelijk moet hij zo goedkoop zijn dat het om wegwerpexemplaren gaat, die de huisarts standaard in de la heeft liggen. Een verkennende studie met behulp van een IAG-subsidie (Innovatieve Actieprogramma Groningen) heeft uitgewezen dat dit haalbaar is.