Kort nieuws

Noord-Holland test vrachttransport op waterstof uit windmolens

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Een Noord-Hollands consortium start volgend jaar een proef met het direct omzetten van windenergie in waterstof, dat vervolgens gedistribueerd wordt naar tankstations en gebruikt wordt voor vrachtverkeer. Het experiment volgt op een haalbaarheidsstudie waaruit blijkt dat deze aanpak bij offshore windenergie op prijs kan concurreren met transport van elektriciteit – en op den duur met fossiele brandstoffen. De Duwaal-proef, die voor volgend jaar gepland staat, wordt nog wel met een windmolen op het vasteland uitgevoerd.

De aanpak moet een aantal problemen met windenergie en vervoer ondervangen. Vrachtverkeer, met name voor grote afstanden, leent zich niet goed voor puur elektrische rijden omdat de accupakketten daarvoor te groot en kostbaar worden. Gecomprimeerd waterstof heeft een veel hogere energiedichtheid. Door dat met een brandstofcel om te zetten naar elektriciteit, kan het vrachtverkeer toch de voordelen van elektrisch rijden plukken.

Daarnaast is het aanbod van elektriciteit bij windmolens afhankelijk van de hoeveelheid wind op dat moment. Door de elektriciteit te gebruiken om direct waterstof te produceren, wordt die variatie gebufferd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content