Nom geïnteresseerd in delen failliet Incas3

Reading time: 1 minute

Author:

De rechtbank in Assen heeft Incas3 failliet verklaard. Het twintigkoppige sensoronderzoeksinstituut uit de Drentse hoofdstad raakte begin november in financieel zwaar weer toen de provincie en gemeente besloten de geldkraan dicht te draaien wegens gebrek aan een toekomstplan. De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (Nom) denkt dat delen van het instituut wel degelijk levensvatbaar zijn en is in gesprek over overname daarvan, meldt het Dagblad van het Noorden.

Incas3 had het al langer moeilijk. In september verstrekten de provincie Drenthe en de gemeente Assen nog een lening van 120 duizend euro waarmee het instituut het loon van het personeel kon uitkeren. Zelf weet het de financiële moeilijkheden aan het uitblijven van uitbetaling van tien miljoen Europese subsidie voor een groot researchproject.

Volgens provincie en gemeente zijn de problemen echter structureel van aard. Dat heeft hen doen besluiten de financiering stop te zetten. Incas3 hoopte op het laatste moment nog onderdelen te kunnen verkopen om kennis en banen te behouden en het spande een kort geding aan tegen provincie en gemeente voor een overbruggingskrediet. Het is onduidelijk of deze rechtszaak doorgaat.

Ook voor het ambitieuze Sensor City-project en het bijbehorende grootschalige meetnetwerk in Assen dreigt het doek te vallen. In januari komt het college met een rapport over wat er mis is gegaan en hoe het verder moet met het sensorcluster rond de Drentse hoofdstad.