Nokia vergroot voorsprong op concurrentie

Reading time: 1 minute

Author:

Marktleider in mobieltjes Nokia zag zijn omzet het afgelopen jaar met 24 procent stijgen naar ruim 51 miljard euro. De winst steeg met twee derde naar 7,2 miljard euro. De Finnen zeggen nu een marktaandeel van 40 procent in handen te hebben. De goede cijfers komen voor een belangrijk deel door het laatste kwartaal van vorig jaar. ’Nokia‘s excellente vierde kwartaal droeg bij aan een jaar van sterke groei en toegenomen winstgevendheid van het bedrijf‘, zei Nokia-CEO Olli-Pekka Kallasvuo.

Hij voegde toe dat zijn bedrijf in 2007 een aantal belangrijke initiatieven is gestart. ’Nokia Siemens Networks ging van start, onze internetdiensten kregen vorm rondom Ovi en we kondigden aan Navteq te willen overnemen.‘ Navteq is een van de twee grote makers van digitale wegenkaarten. Nokia heeft er 5,7 miljard euro voor over. Kallasvuo zei meer groei te verwachten in 2008.

Vooral Motorola lijkt het slachtoffer te zijn van Nokia‘s groei. Het bedrijf zag zijn omzet dalen van 29 miljard euro in 2006 naar 25 miljard euro het afgelopen jaar. Het bedrijf moest zelfs een nettoverlies van 33,5 miljoen euro incasseren, waar het vorig jaar nog 2,5 miljard euro in het zwart mocht noteren.