Tools&Toys

Nokia port Qt naar Symbian S60-platform

Koen Vervloesem
Leestijd: 1 minuut

Nokia heeft een developer preview uitgebracht van zijn open-source ontwikkelkit Qt voor de S60, het Symbian-gebaseerde mobiele platform. Ontwikkelaars kunnen hun Qt-toepassingen beginnen porten en Nokia kan hiermee feedback krijgen. Nokia heeft Qt-ontwikkelaars Trolltech in het begin van dit jaar overgenomen en wil Qt nu positioneren als universeel raamwerk voor zowel desktop als mobiele software. Zo ondersteunt Qt niet alleen Linux, Windows en Mac OS X op de desktop, maar wordt het ook gebruikt in mobiele platforms zoals de Openmoko Asu-stack, het Maemo-platform van Nokia‘s internettabletten en sinds versie 4.4 ook Windows CE en Windows Mobile.

Met de developer preview maakt Nokia zijn belofte waar dat het Symbian, dat het begin dit jaar ook opkocht, verder zal blijven promoten. In de S60-preview zitten onder meer de kern van de bibliotheek, de widget- en tekenklassen, de netwerkcomponenten en het unittestraamwerk. Het ondersteunt S60 versie 3.1 en hoger. Als er Qt-toepassingen naar S60 worden geport, kan Nokia aan hardwaremakers de keuze geven tussen Linux- en Symbian-platformstacks met dezelfde Qt-applicaties en dus veel minder portabiliteitsproblemen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content