Kort nieuws

Nokia keert zich af van opensource (update)

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

Nokia gooit de koers radicaal om: Windows Mobile wordt zijn smartphoneplatform van de toekomst en de Finnen gaan nauw samenwerken met Microsoft op het gebied van hardwareontwerp, digitale kaarten en de evolutie van het platform. Het eigen Symbian wordt op den duur uitgefaseerd en zal alleen nog aan derden geleverd worden. Daarmee zetten de Finnen voor een groot deel een punt achter hun flirt met opensource. Daarnaast gooien ze de hele bedrijfsstructuur om. Het Linux-gebaseerde Meego-platform wordt nog wel verder ontwikkeld, maar zal bij Nokia alleen op tablets en dergelijke worden gebruikt.

Symbian is momenteel marktleider in smartphones, maar verliest in rap tempo marktaandeel door de concurrentie van Apples Iphone, Googles Android en Blackberry. Toch bleef Nokia in zijn eigen platform geloven, iets wat de nodige scepsis opriep bij marktanalisten. Het bedrijf bracht de ontwikkeling van het OS onder in een stichting en probeerde daar een opensourcegemeenschap rond op te bouwen. Afgelopen november concludeerde Nokia dat dit niet gelukt was en trok het de stekker uit de Symbian Foundation.

Nu kiezen de Finnen eieren voor hun geld door het verouderde platform los te laten. Volgens de overeenkomst gaan Microsoft en Nokia samen de roadmap van Windows Mobile bepalen en marketingactiviteiten ontplooien. De Bing-zoekmachine en het Adcenter-advertentienetwerk uit Redmond worden de standaard op de Nokia-telefoons en Nokia-dochter Navteq gaat nauwer samenwerken met Bing Maps.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content