Achtergrond

Nokia Bell Labs en KU Leuven blazen koper nieuw leven in

David Maes is manager onderzoeksvalorisatie bij Micas.

Leestijd: 3 minuten

Onderzoekers van Nokia Bell Labs en de KU Leuven realiseerden een chip die twintig gigabit per seconde over een gewone coaxkabel kan verzenden. Het blijkt dus niet nodig om alle netwerkkabels door glasvezel te vervangen.

Dankzij de veel grotere bandbreedte verdringt glasvezel koper uit moderne datanetwerken. Maar koper geeft zich niet helemaal gewonnen. Vooral in de aansluiting van onze huizen op het netwerk in de straat blijven de oude telefoondraden en coaxkabels hun waarde bewijzen. Om deze verbinding from curb to customer een glasvezelachtige snelheid te geven, werkt Nokia Bell Labs in Antwerpen samen met de onderzoeksgroep Micas (Microelectronics and Sensors) van de KU Leuven.

Nokia Bell Labs is de erfgenaam van Alcatel-Lucents befaamde onderzoeksafdeling, die een vooraanstaande rol speelde in de ontwikkeling van onder meer adsl en vdsl. Digitale netwerkinfrastructuur over telefoondraden blijft ook onder nieuwe eigenaar Nokia een kernactiviteit van ‘den Bell’, zoals het bedrijf in de streek nog altijd wordt genoemd. Recentelijk hebben de Antwerpse onderzoekers met Leuvense collega’s een chip ontwikkeld die twintig gigabit per seconde over een coaxkabel kan sturen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content