Opinie

No dope, no hope?

Bram Nauta is hoogleraar IC-design aan de Universiteit Twente.

Leestijd: 3 minuten

Beste mensen, we worden bedonderd. Hele volksstammen keken naar al die stoere fietsers die de bergen trotseerden, al dan niet herrezen van een of andere vreselijke ziekte. We gingen zelfs malle gele bandjes dragen en vonden het helemaal geweldig. Nu blijkt dat iedereen aan de verboden middelen zat en zijn we zwaar teleurgesteld.

Ook in de wetenschap komt fraude voor. In Nederland hebben we Diederik Stapel die malle onderzoekjes uit zijn duim zoog. Ik vraag me sowieso altijd al af wat het maatschappelijk nut is van dergelijk onderzoek. Het zijn altijd feitjes waarvan we denken: dat zou wel eens kunnen kloppen. Dan gaan ze het ’wetenschappelijk‘ nameten, maar de uitkomst staat eigenlijk van tevoren al vast. En zo werden vleeseters ineens hufters. Nou ja!

In onze Bits&Chips-wereld hebben we ook fraudeurs. Ik loop al een tijdje mee in het wetenschappelijke wereldje en dan hoor je toch interessante verhalen. Je kunt bijvoorbeeld drie versies van een chip ontwerpen. Van de ene meet je de ruis, van de andere het vermogenverbruik en van weer een andere de bandbreedte. En voilà: je liegt niet eens als je zegt dat je het echt gemeten hebt. Of een DA-omzetter die je doorfluit met een digitale sinusgenerator waar je bij elke verschillende signaalfrequentie het ding met de hand even bijregelt: ja, zo krijg je strakke plaatjes.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content