Nipte winst IPTE in zwaar jaar


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 3 minutes

IPTE incasseerde vorig jaar een omzetdaling van 9 procent. In 2008 kwam er bij de Genkse technologiegroep 232 miljoen euro binnen, in 2007 was dat nog 255 miljoen euro. De assemblagespecialist behaalde nipt een kleine winst, ruim vier ton euro. In het recordjaar 2007 noteerde IPTE nog een winst van 10,9 miljoen euro.

IPTE (Integrated Production and Test Engineering) haalt ruim 70 procent van zijn omzet uit assemblageservices voor printplaten en kabels (Contract Manufacturing). Een kleine 30 procent komt uit de verkoop van eigen robot- en machinelijnen voor eindassemblage en testen (Factory Automation). Met de apparatuur uit Genk klikken mobieltjesfabrikanten de prints, schermpjes en omhulling in elkaar, andere robots doen de functionele tests zoals checken of het toetsenbord wel werkt.

De business bij IPTE over het afgelopen jaar laat hetzelfde beeld zien als bij veel technologiebedrijven: een redelijke eerste helft, maar in de tweede helft en vooral het laatste kwartaal nemen de verkopen een duik. Bij IPTE daalden vooral de inkomsten uit contractfabricage. Daarvan zakte de vierdekwartaalomzet met een kwart naar 38,2 miljoen euro, vergeleken met de 51,4 miljoen euro van een jaar eerder.

Over het hele jaar genomen, zakte de omzet in electronic manufacturing services (EMS) ten opzichte van 2007 met ruim 15 procent naar 166 miljoen euro. Ondanks deze forse terugval behaalde IPTE over zijn contractfabricageactiviteiten een positief bedrijfsresultaat van 7,7 miljoen euro.

Een medewerkster van IPTE-divisie Connect Systems in Rijen werkt aan een kabelsysteem. Connect Systems beperkt zich in de Brabantse vestiging tot prototypes en specifieke series. IPTE‘s fabrieken in Oost-Europa doen de grote volumes en serieproductie.

De autonome omzet in assemblage- en testmachines binnen de divisie Factory Automation viel terug tot 55 miljoen euro, van 60,2 miljoen euro in 2007. Dat er onder de streep toch een groei was naar 67 miljoen euro was het gevolg van de inlijving van Platzgummer. Dit bedrijf uit Karlsfeld (nabij het Duitse München) werd per 1 januari 2008 overgenomen en boekte in 2008 een omzet van 12 miljoen euro. Platzgummer is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van klantspecifieke automatiseringsoplossingen. Tot de afnemers behoren zowel Duitse als internationale toeleveranciers voor de automobiel-, metaal- en de verpakkingsindustrie. Factory Automation noteerde een negatief bedrijfsresultaat van 4,0 miljoen euro.

Tijdens het vierde kwartaal maakte IPTE een verlies voor belasting van 1,8 miljoen euro ten opzichte van een winst voor belasting van 2,6 miljoen in het vierde kwartaal van 2007. Het verlies over het afgelopen kwartaal is onder meer het gevolg van een herstructureringen in beide divisies. IPTE sloot een assemblagefabriek in Slowakije en ontsloeg personeel. Ook zag het bedrijf zich geconfronteerd met hogere kosten voor het uitbouwen van de automatiseringsactiviteiten in Estland, Spanje en Mexico. Deze vestigingen werden in de loop van 2008 opgestart om te kunnen voldoen aan de vraag van klanten, maar realiseren door de economische malaise nog onvoldoende resultaat om kostendekkend te zijn.

’Het uitbreken van de financiële crisis, gevolgd door de economische crisis, heeft duidelijk een meer dan gemiddelde impact op de elektronicasector waarin IPTE zich bevindt‘, schrijft het bedrijf in een persbericht. ’De terugval van de omzet heeft ons reeds tijdens het jaar doen beslissen tot het doorvoeren van herstructureringen in alle geledingen van de organisatie om voorbereid te zijn op een moeilijk jaar 2009.‘

IPTE bracht zijn personeel terug met meer dan 250 vaste werknemers (op een totaal van 2400 eind 2007). Ook nam het afscheid van 150 tijdelijke krachten. Het technologiebedrijf zegt zijn investeringen te zullen beperken tot de meest noodzakelijke. ’De onduidelijke marktvooruitzichten noodzaken om alle mogelijke acties te ondernemen om de langetermijngezondheid van het bedrijf veilig te stellen‘, aldus IPTE, dat over voldoende kredietfaciliteiten zegt te beschikken om dit jaar normaal verder te kunnen werken.