Kort nieuws

Nikhef-spin-off ‘meest kansrijke businessidee’

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Op de tiende editie van de STW Valorisatie Workshop heeft Jan Visschers van het Nikhef een prijs gewonnen voor het meest kansrijke businessidee. Visschers ziet commerciële toepassingen voor de Medipix-detector die het Nikhef samen met Cern ontwikkelde. Deze Asic is een afgeleide van de halfgeleiderdetector die bij het Zwitserse onderzoekscentrum röntgenplaatjes maakt bij de hoogenergetische botsingen.

’Er loopt al een paar jaar een samenwerkingsverband tussen het Nikhef en Panalytical uit Almelo‘, zegt Visschers. ’Dat bedrijf gebruikt de Medipix voor materiaalanalyse. De productie gebeurt bij IBM in de VS, het Nikhef verzorgt de front-end elektronica en de bonding. Ik denk dat het heel goed mogelijk is om een Nikhef-spin-off op te richten die de technologie ook voor andere toepassingen in de markt kan zetten. Zelf ben ik net met pensioen, maar ik heb het idee doorgespeeld aan mijn jongere collega‘s.‘ Behalve voor materiaalanalyse denkt Visschers dat de Medipix ook geschikt is voor elektronenmicroscopie, medische beeldverwerking en wetenschappelijke instrumentatie.

De STW Valorisatie Workshop ’Oriëntatie op ondernemerschap‘ is gericht op studenten en medewerkers van universiteiten en onderzoeksinstellingen die een businessidee hebben en die overwegen om een eigen bedrijf op te richten. Tijdens de workshop werken de deelnemers hun ideeën verder uit en beslist een onafhankelijke jury welk businessplan het meeste kans maakt. Dit jaar hadden zich negen teams van acht universiteiten en onderzoeksinstellingen aangemeld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content