Kort nieuws

Nijmegenaren klonen wegwerp-ov-kaart

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De Nijmeegse informaticastudent Roel Verdult heeft aangetoond dat de wegwerpversie van de ov-chipkaart na te bootsen is. Op die manier is het mogelijk om de toegangspoortjes voor het openbaar vervoer onbeperkt te foppen en gratis te reizen.

De wegwerpvariant van de ov-chipkaart is gebaseerd op Mifare Ultralight, de eenvoudigste variant van NXP‘s Mifare-technologieën voor Near Field Communication (NFC). In tegenstelling tot zijn broertjes ontbeert het radioverkeer van deze variant elke vorm van cryptografie. De communicatie tussen kaart en lezer is daarom eenvoudig af te tappen en te manipuleren. Dat is precies wat Verdult deed.

Hij kocht eerst een wegwerpkaart met saldo voor twee ritten. Dit tegoed wordt opgeslagen in de 512 bits geheugen die het chipje rijk is. Bij een normale transactie instrueert de kaartlezer om het tegoed met een reis te verminderen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content