Nijmegen krijgt grafeenfabriek

Reading time: 1 minute

Author:

De Leidse start-up Applied Nanolayers wil in Nijmegen een productiefaciliteit voor grafeen openen. Dat heeft CEO Paul Hedges gezegd tijdens de opening van de open-innovatiecampus bij de Nijmeegse NXP-locatie. Hedges zegt het materiaal op 200 mm-wafers te willen gaan leveren. Gebruikers kunnen het koolstoflaagje overbrengen op hun eigen applicatie.

Hedges wil niet zeggen waar de productiefaciliteit precies zal neerstrijken. Het zegt dat het voor Nijmegen kiest vanwege de beschikbaarheid van geschoold personeel op het gebied van halfgeleiderfabricage, waarmee de grafeenproductie grote synergie heeft. Mogelijk gaat het bedrijf afgestoten productieruimte van NXP gebruiken.

Over de tijdsplanning houdt het bedrijf zich ook op de vlakte. In eerste instantie zal het gaan om de research-gemeenschap. Op het moment zijn grafeenonderzoekers vaak veel tijd kwijt met het verkrijgen van voldoende materiaal, dat bovendien variabel is van kwaliteit. Daar kan het bedrijf een oplossing voor bieden. Markttoepassingen zijn er nog niet, maar volgens Hedges komt dit juist door het gebrek aan productiewaardig grafeen. Hij denkt dan ook dat markttoepassingen snel zullen volgen, met name op het gebied van sensoren. Op termijn rekent Hedges op 250 duizend wafers per jaar, alhoewel hij er expliciet geen tijdsplanning bij noemt.