Your cart is currently empty!
Nijmeegse onderzoekers zien op MRI wat proefpersoon leest
Onderzoekers van de Radboud Universiteit kunnen aan de hand van fMRI-scans achterhalen naar welke letter een proefpersoon kijkt. Er waren al wel voorzichtige successen geboekt met het ’gedachtenlezen‘ via de MRI-scanner, maar tot nog toe was de herkenningsgraad vrij laag. Het blijkt een stuk beter te gaan door de MRI-beelden te verwerken met een model dat voorkennis heeft over de te herkennen letters.
Met fMRI wordt de verdeling van het zuurstofrijke bloed in de hersenen bepaald. Dit wordt gezien als een maat voor de activiteit. Met hun scanner konden de Nijmeegse onderzoekers voxels (driedimensionale pixels) van 2 bij 2 bij 2 mm visualiseren. Van elke hersen-voxel werd de reactie bepaald op een pixel die de proefpersoon met zijn ogen zag. Uit de hersenscan kon zodoende het plaatje gereconstrueerd worden, echter met een grote hoeveelheid ruis.
De onderzoekers leerden daarom een model hoe elke letter eruit ziet. Daarvoor gebruikten ze hun eigen handgeschreven versies. Dit kon vervolgens een uitspraak doen over welke letter het beste past bij een bepaalde hersenscan. Dat bleek goed te werken. Zelfs wanneer de proefpersoon de handgeschreven letter voor het eerst zag, kon het model dit aan de hand van de MRI-beelden herkennen.