Technieuws

Nijmeegse magneten blijven koel bij laserschakeling

Leestijd: 2 minuten

Radboud-onderzoekers hebben een nieuw trucje toegevoegd aan hun methode om magneten om te polen met licht: ze kunnen dit nu ook in een diëlektrisch materiaal, waardoor er geen warmte geproduceerd wordt. Dat opent de deur naar praktische toepassingen, alhoewel die door de keuze van exotische materialen eveneens onconventioneel zullen zijn.

De Nijmeegse onderzoeksgroep van Theo Rasing toonde tien jaar geleden aan dat het mogelijk is om magneten om te polen met korte laserpulsen. Dat is interessant voor dataopslag, want de lasers zouden data op magnetische opslagmedia veel sneller kunnen schrijven dat de huidige methoden. Maar dan moest er wel wat gedaan worden aan de warmteontwikkeling. De laserpuls verhit het materiaal namelijk zo sterk dat de magnetisatie verdwijnt.

Daarom probeerde de groep het met een diëlektrisch materiaal. Hierin komen geen vrije elektronen voor die het licht kunnen opnemen, zodat het ook niet opwarmt. Vorig jaar bleek al dat ijzeroxide op de lichtpulsen reageert, maar niet sterk genoeg om daadwerkelijk ompoling te bewerkstelligen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content