Nieuws

Nijmeegse chipverpakker onder vleugels Elmos vandaan

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

Begin dit jaar gingen chipverpakkingsspecialist Sencio en zijn Duitse moederbedrijf Elmos ieder hun eigen weg. Bevrijd van concurrentieproblematiek bloeien de zaken in Nijmegen op.

Gaatjes overhouden in chipverpakkingen, waar u maar wilt, zodat het binnenste direct contact kan maken met de buitenwereld. Dat is het ambacht dat het Nijmeegse Sencio tot in de puntjes beheerst. Chipje in de matrijs, tijdelijk materiaal op de plaats waar het gaatje moet, spuitgieten, uitharden en het gaatje vrijmaken – het klinkt als een eenvoudig trucje, maar de marge voor fouten is minimaal. Het silicium zelf kan nog wel tegen een stootje, maar de tere gouden ’stroomkabeltjes‘ gaan al kapot als je ernaar kijkt, terwijl bestanddelen van lucht (typisch vocht) andere chipmaterialen kunnen aantasten. De plastic omhulling vormt eigenlijk de enige bescherming en moet dus als gegoten zitten.

’Zonder goede behuizing kun je je sensor wel vergeten‘, zegt manager sales en marketing Ignas van Dommelen. ’Dat geldt zeker voor de automotivesector, waar de chips die wij verpakken meestal terechtkomen. Zo verpakken wij een sensor voor het motoroliepeil. Die brengt zijn hele leven ondergedompeld door. Soms is die olie 140 graden Celsius.‘ Managing director John Pleumeekers knikt. ’We zitten altijd onder de motorkap, maar nog nooit heb ik gehoord dat sensoren in het veld zijn teruggekomen. Daar zijn we best trots op.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content