Kort nieuws

Nijmeegs chipintegratiecentrum volgend jaar van start

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Het Chip Integration Technology Centre (CITC) gaat volgend jaar van start op de Novio Tech Campus in Nijmegen. Dinsdag heeft de gemeenteraad daar het groene licht voor gegeven. De startkosten bedragen 52 miljoen euro voor de komende vier jaar. Nijmegen wil twee miljoen investeren, de provincie Gelderland 7,6 miljoen. Bij het Rijk ligt een aanvraag voor negen miljoen en het CITC rekent ook op geld van Europa. Over acht jaar moet het centrum werk bieden aan meer dan honderd mensen en bij omliggende bedrijven moeten er vijfhonderd banen bij zijn gekomen.

In het CITC komen chipfabrikanten, -testers en -verpakkers, machinebouwers, materiaalleveranciers, software- en modelontwikkelaars en onderzoeksgroepen bij elkaar om precompetitief chipintegratietechnologie te ontwikkelen via een open-innovatieformule. ‘Ons voorbeeld is Imec, zowel wat betreft succes als qua werkwijze. Het is niet gezegd dat we die een-op-een overnemen, maar we mikken wel op sterke industriële relaties in combinatie met ontwikkeling van eigen ip’, aldus managing director Barry Peet van het Business Cluster Semiconductors, dat het initiatief coördineert.

Het CITC richt zich volgens Peet nadrukkelijk ook op fotonica. ‘Fotonica vormt niet alleen een mooie uitbreiding van het More than Moore-palet om systemen uit samen te stellen; het heeft net als elektronica ook te maken met assemblage- en verpakkingsuitdagingen.’ Los daarvan lijken de semicon en fotonica van elkaar te kunnen profiteren. De fotonica probeert de stap naar massaproductie te maken en heeft daarvoor bijvoorbeeld assemblagemachines nodig. ‘Het CITC kan de toenadering tussen de twee gebieden bespoedigen’, denkt Peet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content