Nieuwe eigenaar voor Philips’ spraakherkenning

Reading time: 1 minute

Author:

Philips verkoopt zijn activiteiten rond spraakherkenning aan het Oostenrijkse private-equity-fonds Invest. De Philips-tak ontwikkelt producten voor het uitschrijven van gesproken taal, met name voor professioneel gebruik zoals de medische en juridische markten. Het productaanbod omvat pc- en smartphonesoftware, dictafoons, vergaderrecorders en accessoires.

Philips had ooit grootse plannen met spraakherkenning. Eind jaren negentig werd spraak gezien als een veelbelovende aanpak voor de bediening van consumentenapparatuur. De beloften werden echter niet waargemaakt en de technologie verdween naar de marge. Recentelijk staat de technologie echter weer volop in de belangstelling, mede door het succes van Apple‘s Siri-technologie.

Invest heeft niet gezegd wat het met de business van plan is, maar onderdeel van de transactie is een ’herpositionering‘ van de sector, wat doet vermoeden dat de investeerder de technologie weer opnieuw op volumemarkten wil richten. De Speech Processing-business valt onder de Consumer Lifestyle-tak van Philips en is gehuisvest in Wenen. Op dit moment zijn er wereldwijd ongeveer 170 werknemers. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.