Technieuws

‘Nieuwe Arm op 2 GHz krachtiger dan Atom’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Arm heeft zijn krachtigste processor tot nog toe onthuld, waar het Intel openlijk mee uitdaagt. De nieuwe Osprey is een dualcore-uitvoering van de Cortex A9-kern, dat het bedrijf inzet als applicatieprocessor. Arm heeft twee varianten bedacht, beide op 40 nanometer: één is geoptimaliseerd voor stroomverbruik en draait op 800 MHz, de andere voor kracht en draait op meer dan 2 GHz.

Eric Schon, vicepresident marketing van Arm zegt in EE Times Europe dat beide processoren krachtiger zijn dan een op 1,6 GHz draaiende Atom N270 van Intel. Die wordt gefabriceerd met vergelijkbare 40/45-nanometertechnologoie. De snelle versie van de Osprey zou 2,5 keer zo krachtig zijn als de Atom. De Arm-processoren zouden daarbij slechts een kwart tot een derde van het Atom-oppervlak in beslag nemen en een stuk minder energie verbruiken. Arm claimt vierduizend Dhrystone Mips voor zijn low-power-versie tegen 250 microwatt per kern. De prestatiegerichte versie haalt tienduizend DMips en verstookt 1,9 watt. Ter vergelijking: de 1,6 GHz N270 verbruikt zo‘n 2,5 watt. Beide Osprey-versies zijn uitgerust met Arms Neon-technologie voor vectorrekenen.

Arm heeft zijn Osprey-IP ontworpen rond de TSMC-procestechnologie, waarmee derden de processor kunnen integreren in hun ontwerp. Volgens Schon zijn zij vrij om meer dan twee kernen in te zetten. De levering start in het vierde kwartaal dit jaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content