Nieuw landelijk iot-netwerk ziet het levenslicht

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Rotterdamse start-up Aerea heeft een landelijk dekkend Sigfox-netwerk aangelegd voor iot-diensten. De technologie van het gelijknamige Franse bedrijf is bedoeld voor apparaten die slechts kleine hoeveelheden data hoeven uit te wisselen op lage snelheid, maar wel regelmatig en over grote afstanden. Een setje batterijen kan de clients jaren voeden en toegang is al voor enkele euro’s per jaar mogelijk.

Sigfox gebruikt extreem smalle frequentiebanden in het niet-gelicenseerde deel van het spectrum. Het door Aerea aangelegde netwerk wordt al gebruikt voor onder meer parkeersensoren, rookmelders, watermeters en gps-trackers.

Sigfox is enigszins vergelijkbaar met Lora, maar gebruikt een andere insteek. De modules voor iot-apparaten zijn bij meerdere leveranciers af te nemen, maar de Sigfox-netwerken zijn niet door iedereen uit te rollen; in een gegeven gebied is er slechts een enkel Sigfox-netwerk, dat door het Franse bedrijf of een van zijn partners wordt aangelegd en onderhouden. De verschillende Sigfox-deelnetwerken worden als een gezamenlijk netwerk beschouwd, dus gebruikers kunnen over het gehele dekkingsgebied – momenteel een deel van West-Europa – communiceren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content