Opinie

Niet alles is vooruitgang

Aad Vredenbregt
Leestijd: 3 minuten

Van verandering worden we niet altijd beter. Zo is er een ontwikkeling die voorlopig weinig goeds brengt: de opkomst van de activistische aandeelhouder. Door de globalisering en informatisering van de kapitaalmarkten hebben beleggers meer macht gekregen. In Nederland is die trend nog eens versterkt door nieuwe wetgeving en door de code-Tabaksblat. Goed, zou je zeggen. Met meer controle hoeft niets mis te zijn. De commissarissen worden immers geacht namens de aandeelhouders de bestuurders in de gaten te houden.

Aan de andere kant verwachten we van die bestuurders dat ze als ondernemers een balans aanbrengen in de belangen van alle bij de onderneming betrokkenen en die tegelijkertijd proberen te behartigen. Belangrijkste stakeholders zijn naast de vermogensverschaffers: de afnemers, de werknemers, de ondernemingsleiding, de toeleveranciers en de lokale/regionale overheid.

Maar dan is er de opkomst van de activistische beleggers, naar Angelsaksisch model. Met geleend geld pogen zij hun rendementen op te krikken. Ze hebben slechts één doel voor ogen: het hoogst mogelijke rendement. Met conjunctuurgolven wensen zij niet te worden vermoeid, er moet snel worden verdiend met dat geleende geld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content