Achtergrond

NI legt Chinese brug aan monitor

Ping Lin is R&D-engineer Advanced Signal Processing bij National Instruments (www.ni.com/netherlands).

Leestijd: 8 minuten

De Donghaibrug is met een ruim 32 kilometer de langste zeebrug ter wereld. Het bouwwerk vormt de verbinding tussen Sjanghai en het eiland Yangshan. Om instortingen tegen te gaan, staat het continu onder strenge bewaking. Shanghai Just One Technology bouwde het data-acquisitiesysteem met producten van National Instruments. In dit artikel belicht NI-engineer Ping Lin een aantal uitdagingen, zoals synchronisatie, datafiltering en de realtime-eisen.

Begin augustus 2007 stortte de 320 meter lange brug in aanbouw over de Jiantuo-rivier in de Chinese provincie Hunan in. Op het moment van de ramp waren bouwvakkers bezig de laatste steigers te verwijderen. De brug zou later in de maand opengaan. Daarnaast zijn alleen al in de periode van augustus tot december van 2007 bruggen ingestort in de VS, Vietnam, Pakistan en Dubai, waarbij meer dan honderd mensen de dood vonden en vele honderden gewond raakten. Enkele van de ingestorte bruggen waren pas kortgeleden in gebruik genomen of bijna gereed.

Toestandbewaking van grote bouwwerken (Structure Health Monitoring, SHM) wordt meer en meer gebruikelijk. Bruggen overspannen steeds grotere afstanden, worden gerepareerd of hebben een speciale vorm. Denk maar aan de Erasmusbrug die vlak na de opening in 1996 bij harde wind begon te slingeren. Onderzoek wees uit dat regendruppels het profiel van de kabels licht wijzigden, waardoor de constructie gevoeliger was voor wind. Om die trillingen tegen te gaan, moesten nieuwe dempers worden gemonteerd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content