NI-chassis sneller met USB-data-acquisitie

Reading time: 2 minutes

Author:

National Instruments heeft de Compactdaq-chassis CDaq-9174 met vier sloten en CDaq-9178 met acht sloten aangekondigd. Het zijn verder ontwikkelde versies van het Compactdaq-9172-chassis dat NI in 2006 uitbracht. De twee nieuwe chassis bieden meer functionaliteit door het toevoegen van een 4-slotsoptie, de mogelijkheid van mixed-sensormetingen bij verschillende snelheden, twee ingebouwde BNC-connectoren voor externe triggering en vier uitgebreide tellers. In combinatie met de DaqMX-driver- en meetservicessoftware voor Labview is het Compactdaq-systeem gemakkelijker te programmeren en beter geschikt voor mixed-signal data-acquisitiesystemen. NI biedt meer dan vijftig modules aan die uitwisselbaar kunnen worden gebruikt in Compactdaq-systemen voor metingen aan bijvoorbeeld  geluid, rek, spanning, stroom, temperatuur en trilling.

Het CDaq-9174-chassis meet 16 bij 9 bij 9 cm en kan tot 128 kanalen bemonsteren. In plaats van op een enkele samplesnelheid voor alle kanalen, zoals op het CDaq-9172-chassis, kunnen gebruikers nu via NI‘s analoge inputmodules metingen verrichten bij verschillende snelheden. Dit maakt de programmering gemakkelijker omdat metingen met een lage en een hoge snelheid gescheiden kunnen plaatsvinden, wat overbemonstering of het verwijderen van ongewenste gegevens voorkomt. Bovendien zijn de meervoudige timing-engines geoptimaliseerd voor multicore processoren.

Het CDaq-9178-chassis met acht sloten beschikt over externe BNC-triggers. Hiermee kunnen gebruikers een Compactdaq-systeem synchroniseren met externe apparatuur zonder een digitale module te installeren. Het chassis bevat vier geavanceerde tellers, tweemaal zo veel als in de CDaq-9172. Op het oorspronkelijke chassis zijn voor sommige bewerkingen twee tellers nodig, bijvoorbeeld voor het genereren van een eindige pulstrein. Met de twee nieuwe chassis is voor veel van deze bewerkingen maar één teller nodig, waardoor er meer beschikbaar zijn voor aanvullende metingen.

National Instruments levert bij elk Compactdaq-chassis de Labview Signalexpress LE-datalogsoftware. Met de plug-and-play data-acquisitie via USB en Labview Signalexpress kunnen gebruikers het chassis aan een pc koppelen en in minder dan drie muisklikken beginnen met het vastleggen van meetgegevens. Voor meer flexibiliteit bevat Compactdaq ook DaqMX-driver- en meetservicessoftware voor Labview, Labwindows/CVI, C/C++ en Microsoft Visual Studio.Net.