Kort nieuws

Neways voelt pijnscheut chipmachinemarkt

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

De markt voor chipmachines koelt af en Neways voelt daarvan nu de eerste echte pijn. De specialist in fabricageservices voor elektronica verwacht dat zijn nettowinst in de eerst helft van dit jaar zal dalen naar 1,5 tot 2 miljoen euro. In de eerste helft van 2007 was de nettowinst van het EMS-bedrijf nog 7,8 miljoen euro. ’Na een relatief stevige start in 2008, werd Neways in de afgelopen maanden geconfronteerd met een lagere orderinname‘, schrijft het bedrijf in een persbericht.

Neways heeft een handvol opdrachtgevers in het segment Semiconductors. In de markt voor chipmachines zette het bedrijf in heel het vorige jaar 75 miljoen euro om. Dat is 26 procent van de 281 miljoen euro in totaal. Neways-directeur Huub van der Vrande zegt dat de terugval in orders waar te nemen is bij al zijn klanten in de chipmachinemarkt. Neways zit in een proces om zijn portfolio meer te spreiden over verschillende markten, maar is vooralsnog kwetsbaar voor de perikelen in het onstuimige halfgeleidersegment. ’We zijn nog maar een paar jaar bezig om onze afzetmarkten te spreiden‘, zegt Van der Vrande. ’Als je over drie jaar hier komt, dan zul je zien dat we veel minder kwetsbaar zijn voor dit soort dips.‘

Ook meldt Neways een tegenvaller in de activiteiten op de defensiemarkt. Het gaat daarbij om een compensatieorder voor 192 geavanceerde systemen voor een gepantserd rupsvoertuig van het Zweedse bedrijf Land Systems Hägglunds. Deze voertuigen levert het Zweedse bedrijf aan de Nederlandse Landmacht. Van der Vrande zegt dat de vertragingen komen door het bijstellen van specificaties. In de segmenten automotive, industrie en de medische markt is de orderstroom in lijn met de verwachtingen. De marges blijven daar bovendien gezond.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content