Kort nieuws

Neurochirurg bekijkt patiëntenbrein met Hololens

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

It-bedrijf Info Support en het in Utrecht gevestigde Brain Technology Institute (BTI) hebben augmented-reality-applicatie ontwikkeld voor neurochirurgie. Met behulp van de Hololens van Microsoft ziet de gebruikt bloedvaten en andere structuren driedimensionaal over de patiënt geprojecteerd. De twee partners willen de toepassing in eerste instantie inzetten voor patiëntvoorlichting en educatie, en uiteindelijk ook voor chirurgie. Daarvoor is nog wel een aanvullend certificeringstraject nodig.

Een van de grote beloftes is dat de applicatie het makkelijker maakt voor neurochirurgen om te navigeren tijdens een operatie. ‘Het huidige navigatiesysteem dat bij operaties wordt gebruikt, laat op een scherm zien waar specifieke structuren in het brein zitten. Dit is een geavanceerd systeem, maar het blijft tweedimensionaal, en bovendien is dit soort systemen erg kostbaar’, vertelt Tristan van Doormaal, Neurochirurg van het UMC Utrecht en een van de initiatiefnemers van de pilot.

Naast het koppelen van 3d-modellen aan het beeld van de patiënt, zijn de initiatiefnemers er ook in geslaagd meerder Hololens-brillen aan elkaar te koppelen. Daardoor kunnen verschillende personen hetzelfde hologram bekijken. Info Support en BTI willen de applicatie nog uitbreiden met de mogelijkheid om operaties te simuleren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content