Technologie

Neuraal netwerk analyseert data die het niet kan zien

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

Onderzoekers van Microsoft Research hebben een neuraal netwerk ontwikkeld dat zijn werk volledig op versleutelde data uitvoert. Een geruststellende gedachte voor banken en ziekenhuizen die hun gevoelige gegevens willen laten analyseren.

De bigdatawetenschap predikt dat zich in verzamelingen gegevens allerlei extra informatielagen schuilhouden. Door uitgebreide analyses waarbij datapunten met elkaar worden gecorreleerd en patronen worden opgespoord, kunnen saaie, platte databanken allerlei interessante inzichten genereren. Patronen in banktransacties kunnen bijvoorbeeld op verdachte activiteiten wijzen, en uit gedrag valt te voorspellen welke patiënten de komende tijd het meeste risico hebben op een terugval.

Voor banken en ziekenhuizen kan het echter lastig zijn om zulke analyses uit te voeren. Vaak zullen ze dit niet zelf kunnen, omdat ze de infrastructuur voor het zware rekenwerk niet hebben of omdat de analyse een externe dienst is. Maar dat betekent dat ze gevoelige informatie moeten overdragen aan een derde partij. Dat is geen fijne gedachte. Hoe garandeer je dat de cloudleverancier te vertrouwen is? En zelfs als die garantie er wel is, hoe weet je dan zeker dat je data niet per ongeluk ergens weglekken of worden buitgemaakt?

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content