Achtergrond

Netwerken op chip verbeteren communicatie tussen geheugens en processoren

René Raaijmakers
Leestijd: 7 minuten

Embedded systemen moeten voldoen aan een aantal tegenstrijdige eisen zoals lage kosten, lage vermogensdissipatie, flexibiliteit en programmeerbaarheid. Het compromis zit vaak in een platformgebaseerde benadering. In de nieuwste generatie platformen is het aantal processoren zodanig toegenomen dat er een communicatiebottleneck is ontstaan. Netwerken op chip bieden een gestructureerde en schaalbare aanpak voor dit probleem. In deze bijdrage bespreekt Jef van Meerbergen, researchfellow bij Philips Research en hoogleraar aan de TU Eindhoven, de stand van zaken en geeft hij een kort overzicht van een aantal Progress-projecten op dit gebied.

De integratie van blokken intellectuele eigendom (IP) tot werkende embedded systemen is een grote uitdaging, zowel vanuit hardware- als softwareperspectief. Probleem is de aanvoer van data van en naar de rekeneenheden: de communicatie tussen geheugens en processoren. On-chip netwerken bieden een gestructureerde en schaalbare aanpak voor dit probleem. Ze helpen de diepsubmicronproblemen van de hardware te beheersen. Wat software betreft zijn de klasse netwerken die services met garanties bieden, een grote stap voorwaarts in het beheersen van de programmeercomplexiteit.

Met de vooruitgang in chiptechnologie is het mogelijk om in de nabije toekomst enkele tientallen processoren te integreren op een chip. Om redenen van performance maar ook vermogensdissipatie zal elke processor de beschikking hebben over een lokaal geheugen. De architectuur bestaat dan uit tegels (tiles) of clusters van rekeneenheden met geheugen en een netwerk voor de communicatie. Rekeneenheden kunnen programmeerbare processoren zijn, maar ook hard vastgelegde functies als dat efficiënter is. Om het rekenen en de communicatie te ontkoppelen is een communicatieassistentie toegevoegd voor de afhandeling van binnenkomend en uitgaand verkeer.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content